Zadelpasservice op uw paard
U bent hier: Home > Zadels Kieffer Kentaur Stübben > Over Kentaur zadels

Over Kentaur zadels

De zadelboom is de basis van ieder zadel.

De Kentaur-zadels worden met een flexibele zadelboom gebouwd naar klassiek Engels vakmanschap.

Het basismateriaal is hout dat met stalen veerplaten wordt versterkt.

In het midden van de zadelboom bevinden zich opgespannen banden waarmee de elasticiteit van de boom bepaald wordt.

De kamer van het zadel wordt versterkt met een gesmeed kopijzer en op de in het midden gespannen banden is de schuimstof-foam gekleefd die de zitting vormt. Bij het bouwen van een zadel overweegt de handenarbeid.

Zo volgt na iedere productiestap een symmetriemeting met speciale meettoestellen. Deze meting verzekert een absoluut symmetrische bouw van de zadelboom. 

 

De Kentaur zadelbomen

 

De Carbon zadelboom

De zadelboom bestaat uit meerdere lagen.  Hij staat borg voor lichtheid, absolute vormstabliliteit, bestendigheid, elasticiteit en stabiliteit.  Hij is daarbij dun en bezit de mogelijkheid schokken te absorberen.  Daardoor wordt het kontakt tussen paard en ruiter duidelijkheid verbeterd. 

De verwisselbare en verstelbare kopijzers, leverbaar in 5 maten, bieden in combinaitie met deze zadelboom een uniek produkt op de huidige wereldmarkt.

 

De GPR zadelboom

Als alternatief voor de Carbonboom bieden we de economische variante.  Een volledig uit glasvezel gebouwde zadelboom, die alhoewel 300 gram zwaarder, maar in vorm identiek is aan de Carbonboom.  Ter hoogte van de boompennen is de GPR zadelboom met Carbon en Kevlar versterkt.

 

De Webflex zadelboom

De Webflex zadelboom is een klassieke flexibele zadelboom die langsversterkt is met stalen veren.  Het hierin verwerkte kopijzer is verwisselbaar en aanpasbaar.

 

De Kentaur kopijzers

De Kentaur zadelbomen zijn ter hoogte van de schoft met een metalen kopijzer versterkt.  Deze versterking is uitneembaar en verwisselbaar door een ervaren zadelmaker. 

Er bestaan de volgende kopijzermaten:

1 smal   2 middel   3 middelbreed   4 breed   5 extrabreed

 

Kentaur kussenvullingen

Bij paarden met een hogere schoft of met een diepere rugvorm is het nodig het zadel achteraan met hogere zadelkussens te ondersteunen.  Het is mogelijk het wolkussen met een standaardkeilhoogte of een verhoogd keilkussen van 1, 2 of 3 cm te bouwen.

 

Wolkussens

Voor het vullen van de kussens wordt volsynthetische wol gebruikt, die aan de paarderug aanpast.  Deze wol blijft ook na langer gebruik zacht en flexibel.  Met wol gevulde kussens zijn zeer geschikt voor het paard, hebben uitstekende absorptiemogelijkheden en kunnen indidivueel aan de paarderug aangepast worden.  Meerdere lagen onder de wol zorgen voor een mooi glad oppervlak van de kussens. 

3 mm LP-schuim versterkt de terkvastheid van het leder

10 mm PU-schuim verleent het kussen een aangename zachtheid

5 mm vilt zorgt voor een hogere stabiliteit van het kussen

 

Viltkussens (Frans)

Het middenste gedeelte van deze kussens is met synthetische wol gevuld, die in vilt is ingewikkeld en met leder overtrokken is.  Deze wijze van kussenbouw is voor het paard zeer gemakkelijk en behoudt zijn hoogte (of dikte) zeer goed.  Het heeft geen kanten en kan individueel gevormd worden.

 

Latexkussens

De vulling van het kussen bestaat uit polyurethaanschuim.  Het voordeel van dit kussen is de eigenschap dat het de ruiter een zeer nauw kontakt biedt met het paard en ook bij langer gebruik verandert de vorm niet.  Het kussen is evenwel niet aanpasbaar van vorm  (zoals wolgevulde kussens).

 

 

Natuurlijk leder
Leder is een natuurmateriaal, dus bij de verwerking is een grondige kwaliteitscontrole belangrijk. De verschillende zadelonderdelen moeten zo uitgesneden worden dat natuurlijke fouten, zoals insectenbeten en nerven vermeden worden. Ondanks deze controle kunnen kleine ongelijkmatigheden zichtbaar blijven, onder andere kleurverschillen of oppervlakteveranderingen, wat geen fouten zijn, maar wat naar een echt natuurproduct verwijst.

Kentaur biedt drie soorten leder aan in zwart, donkerbruin of tabakkleur:

Verzorging van uw zadel
De verzorging is voor lederproducten zeer belangrijk. Wij bevelen aan om de zadels en andere lederproducten met zadelzeep en aansluitend met lederbalsem te behandelen en dit minstens iedere vijfde dag. Indien zadels en andere lederproducten niet correct behandeld worden kunnen o.a. vochtigheid of het agressieve paardenzweet blijvende schade aanrichten zoals barsten verlies van kleur en kent het zadel een kortere levensduur.