Stübben

Ontdek de Stübben-zadels

 

Topkwaliteit bouwen is een normale eis

Al ruim 120 jaar koppelt Stübben zijn traditioneel vakmanschap en ervaring aan de nieuwste innovaties. In volledig eigen productie-eenheden in zowel Duitsland als Zwitserland en Spanje worden de Stübben zadels gebouwd. Op die wijze heeft Stübben integrale productcontrole vanaf de basisgrondstoffen tot afgewerkte Stübben-zadels.

Pasvorm en balans zijn absolute topprioriteit voor ieder te bouwen zadel

Het absolute doel bij het passen van een Stübben zadel is het zadel op de paardenrug aanpassen en het ruitergewicht gelijkmatig over de contactoppervlakte verdelen. Het is ook belangrijk dat de ruiter gebalanceerd in het zadel zit. Deze balans kan uitsluitend gevonden worden via advies van een Stübben vakman, die zicht heeft op zowel paard, ruiter als zadel, uiteraard aan de stal. Daarom is het enerzijds voor de goede pasvorm van een Stübben zadel op het paard en anderzijds het correct passende model voor de ruiter absoluut noodzakelijk beroep te doen op een Stübben zadelspecialist voor de aankoop van een Stübben zadel.

De Stübben zadelboom

Het kopijzer

Het kopijzer is een belangrijk onderdeel van je zadel en bepaalt een fiks stuk van de pasvorm. Ondanks het feit dat deze in gehard staal zijn gemaakt heeft Stübben toch de technische mogelijkheid de pennen van de zadelboom binnen bepaalde grenzen te veranderen wanneer dit nodig is. Dit kan nodig zijn omdat ofwel de bouw van je paard veranderd is ofwel omdat je het zadel voor een ander paard wenst te gebruiken.

De flexibiliteit van de zitting

Zeer belangrijk voor de flexibiliteit van de Stübben zadelboom is de opspanning, in samenspel met de staalveders aan de onderzijde. Hier wordt het volledige zitvlak op spanning gebracht. Daarom wordt de boom een voorgespannen staalvederboom genoemd. Voor het paard brengt dit een belangrijke ontlasting, omdat het ruitergewicht bij het zitten afgeveerd wordt en de druk over de gehele oppervlakte verdeeld wordt. Dit is alleen mogelijk dankzij de flexibiliteit van de Stübben-boom. Voor de ruiter biedt dit gelijktijdig de mogelijkheid zeer individueel op de paardenrug in te werken, bij starre bomen, zoals kunststof bomen of Carbon bomen is deze inwerking zeer sterk begrensd. Fysiotherapeuten bevelen Stübben bomen vaak aan omwille van het schokdempende effect.

De beugelriemhaken

De in de zadelboom verwerkte stijgbeugelriemhaken zijn een zeer belangrijk onderdeel en zijn in alle Stübben zadelbomen verwerkt. De stijgbeugelriemhaken zijn zo gevormd dat de stijgbeugelriem het contact tussen paard en ruiter niet beïnvloedt. Tijdens een val opent de beugelriemhaak en kan de beugelriem los.

Het zitgevoel

Om het zitgevoel van de ruiter zo aangenaam mogelijk te maken gebruikt Stübben meerdere verschillende foamkwaliteiten. Deze zogenoemde matelassering wordt individueel geschuurd en gevormd. Hoe zacht en comfortabel de zit moet zijn beslist de ruiter. Er bestaan verschillende mogelijkheden:

  • Een standaardzitting (of eerder zacht)
  • Een extra-zachte zitting (met een extra foamverwerking)
  • Een Biomex-zitting: met de gepatenteerde Biomex-zittechnologie biedt Stübben een technische oplossing die een gezond en rugontlastend zitten en rijden toelaat. Biomex voorkomt rugklachten bij de ruiter of reduceert deze.

De Stübben lederkeuze

Leder wordt uiteraard van dierenhuiden gemaakt en ondergaat een bepaald looiproces. Er bestaan verschillende types looiprocessen, namelijk chroomlooiing, vegetale looiing en metal-free-looiing.

Stübben gebruikt hoofdzakelijk metal-free-looiing, een looiwijze met meerdere voordelen:

  • Wordt zeer gemakkelijk verdragen door de huid
  • Tot 25 % lichter dan chroom- of vegetale looiing
  • Zeer geringe ecologische voetafdruk
  • Hoge UV-bestendigheid
  • Bij huidcontact neemt het onmiddellijk de lichaamswarmte aan

Slechts een handvol van de Europese looierijen hebben de nodige kennis voor dit looiproces in huis. Stübben ontwikkelde hun eigen looiproces. Daarbij worden onder andere bladeren van olijfbomen, een afvalproduct van de olijvenoogst, als onderdeel van de looiproducten gebruikt. Verder hebben alle belangrijke onderdelen van Stübben zadels hun oorsprong in Europa: zadelbomen uit Frankrijk, zadelnagels uit Italië, schuimrubbers en singellinten uit Duitsland.

Ieder Stübben-zadel is custom-made

Ieder nieuw Stübben zadel is een uniek stuk, dat integraal voor u en uw paard werd gebouwd. Het is dan ook voor de hand liggend dat je je zadel een persoonlijke toets kan geven. Daarom is het leder in meerdere kleuren en afwerkingen beschikbaar, kan je de kleuren van de stiksels bepalen en zijn er vier verschillende beslagsafwerkingen beschikbaar.

Er zijn vier basiskleuren beschikbaar, namelijk zwart, ebony (= bruin), tobacco en redwood.

Verder zijn er 14 verschillende kleuren voor soepele ledersoorten om bijvoorbeeld wrongen en beugelriemsleuven een individueel uitzicht te geven en met 8 verschillende gestructureerde ledersoorten kunnen speciale accenten gelegd worden.

 

 

Een ruim gamma garenkleuren kunnen volledig passend bij de gekozen lederkleuren gebruikt worden.

 

Als eindpunt kan bij ieder zadel het metaalbeslag gekozen worden uit zilverkleur, goudkleur, roosgoud en grafiet.

 

Stübben geindividualiseerde zadelpasservice

Uit het gigantisch gamma mogelijkheden de juiste keuze maken voor u en uw paard kan uitsluitend met assistentie van een Stübben-gamma-specialist. Dit gebeurt uiteraard tijdens een bezoek bij u aan de stal. Op dat moment kunnen diverse modellen getest worden. De mogelijkheden voor individualisatie van het gamma, zowel qua pasvorm als qua afwerking, zijn nagenoeg onbegrensd.
 

Ontdek de Stübben-zadels