westernzadelpasservice - westernzadelpasdienst met kale bomen - full-service bij Hopa Sport

Westernzadels zijn heel anders opgebouwd dan klassieke (Engelse) zadels

Daar waar klassieke zadels onderaan van kussens voorzien zijn om het paard extra comfort te bieden is dat bij een westernzadel niet het geval.

Daardoor hebben ruiters die met een westernzadel rijden meer contact met hun paard tijdens de rit.

Om dit optimaal contact toe te laten moet ook een westernzadel zo optimaal mogelijk passen op de paardenrug. Daaraan besteedt Hopa Sport de grootste aandacht tijdens een zadelpasservice voor westernzadels aan de stal.
 
Om een optimale aansluiting aan de paardenrug te garanderen is het best de pasvorm van een westernzadel te bepalen op basis van de zadelboom. 

Met een zadelboom kan namelijk zeer nauwkeurig het al dan niet goede kontakt van de zadelboom met de paarderug beoordeeld worden.

Indien deze controle gebeurt met een volledig afgewerkt zadel is een nauwkeurige pasvormcontrole veel moeilijker en kan deze zelfs in heel wat gevallen geen degelijk uitsluitsel over de pasvorm van een zadel voor een bepaald paard bieden.

Er bestaan zadelbomen in heel wat vormen en Hopa Sport heeft een zeer groot gamma zadelpasvormen beschikbaar.

Met deze zadelbomen bepalen we tijdens een zadelpasservice voor westernzadels aan de stal op de paardenrug de best geschikte pasvorm, zodat alle drukkingen op de paardenrug van het toekomstige zadel voor uw paard volledig vermeden worden.

Voor het passen met zadelbomen zijn er enkele vuistregels:

  • De zadelboom moet uiteraard achter de schouders van het paard liggen
  • De bars van de zadelboom moeten zo optimaal mogelijk aan de paarderug aansluiten
  • De zadelboom moet de nodige schoudervrijheid bieden
  • De zadelboom mag in de lengte geen druk geven op de zogenoemde zwevende ribben van het paard
  • Aan de vork van de zadelboom dient het paard de nodige schoftvrijheid te hebben

Al deze punten beoordeelt Jean-Paul zeer nauwkeurig tijdens een zadelpasservice voor westernzadels aan de stal.   

Maak uw zadelpasafspraak

Bel ons 015 24 64 09

 

Westernzadels passen waarvan geen zadelboom beschikbaar is

Er bestaan eindeloos veel verschillende vormen paarderuggen.

Ook westernzadels bestaan in een eindeloos gamma pasvormen. Van deze pasvormen bieden evenwel nagenoeg geen zadelbouwers gegevens betreffende maten, ligging, breedte, en dergelijke.  

Ook bieden slechts extreem weinig zadelbouwers de mogelijkheid hun zadelbomen apart te laten passen op het paard.

Omdat het dus door deze “jungle” aan pasvormen dikwijls extreem moeilijk is een passend westernzadel voor je paard te vinden worden er heel wat westernzadels gebruikt die minder goed of helaas helemaal niet passen op het betreffende paard.


Dertig jaar paservaring voor westernzadels

Omdat van de meeste westernzadels de zadelboom helemaal niet apart beschikbaar is wordt zeer dikwijls, of nagenoeg steeds, gepast met een volledig afgewerkte zadel.

Natuurlijk dient dit gebeuren zonder pad of onderlegger onder het zadel om een zo nauwkeurig mogelijk zicht erop te krijgen of het zadel al doen niet goed aansluit op de paardenrug.

Dat is het moment waarop ervaring extreem belangrijk is.

Die broodnodige ervaring deed Jean-Paul van Paardenwinkel Hopa Sport de afgelopen 30 jaar op tijdens een hele reeks seminars en praktijkcursussen bij zadelbouwers Continental, Montana, Western Imports, Deuber & Partner en AK-Saddlery en door heel wat zadelpasproblemen op te lossen bij diverse klanten. Geen twee zadelpasproblemen zijn immers identiek.

Paardenwinkel Hopa Sport heeft principieel zeer weining zogenoemde “low-cost”-westernzadels in gamma, dit omdat we  daarvan helaas de pasvorm en de kwaliteit helemaal niet onder controle hebben en we de ervaring hebben dat dit op korte of halflange termijn helaas dikwijls grote zorgen geeft.

 

Maak uw zadelpasafspraak

Bel ons 015 24 64 09

 

Hoe zie je dat een bestaand westernzadel goed ligt op een paard?

  • Vooreerst dient een westernzadel achter de schouders van het paard te liggen. De voorrand van het zadel mag wel over de schouders komen maar moet de nodige zogenoemde schoudervrijheid bieden.
  • Onder de vork moet het zadel voldoende schoftvrijheid bieden. Dit wil zeggen dat je, terwijl de ruiter in het zadel zit, tussen de onderkant van de vork van het zadel en de bovenkant van de schoft van je paard minimaal een tweetal vingers plaats moet hebben. Normaal dient dit zo te zijn zonder onderlegger, maar in een beperkt aantal gevallen kan een geschikte pad of zadelonderlegger gecombineerd worden met het zadel.
  • Onderaan dient een westernzadel over de volledige lengte van het zadel en over een ruime breedte contact te hebben met de paardenrug.  Net dit mogelijk zeer belangrijke detail is bij veel afgewerkte zadels niet altijd even eenvoudig te beoordelen. Daarom kan je best met de hand onder het zadel voelen of je overal dezelfde druk ervaart. Je kan hiermee wel kontroleren of de “rock” van een zadelboom goed is voor je paard.  Of evenwel de zogenoemde “barstelling” goed is, is onmogelijk te controleren bij een bestaand zadel wanneer je niet tegelijkertijd de informatie hebt welke pasvorm de boom van het zadel is en deze boom ook nog eens “naakt” beschikbaar hebt.
  • Wanneer je overal met de vlakke hand betrekkelijk moeilijk onder het zadel door kan schuiven heb je een goed passend zadel. Voel je daarentegen hier en daar een ruimte waar je zonder moeite onder kan dan geeft dit aan dat het zadel op die plek geen contact maakt met de paardenrug en gaat het zadel op bepaalde plaatsen meer druk zetten wat kan leiden tot overbelasting. Wil je dit optimaal doen dan is een aparte zadelboom van het zadel nodig, Dat is niet altijd evident, maar kan wel voor de westernzadelgamma’s van Deuber & Partner en AK-Saddlery.
  • De onderkant van een zadel moet in die mate aangepast zijn aan de paardenrug dat hij echt helemaal meedraait met de rug van je paard. Alleen dan kan zogenoemde 'lijnbelasting' van de paardenrug vermeden worden.
  • De lengte van een westernzadel is zeker belangrijk bij paarden die een korte rug hebben. Wanneer een paard in beweging is gaat zijn achterhand regelmatig fors naar voren komen, op die momenten mag het zadel zeker niet hinderen. Bij heel wat paarden zijn de zogenaamde 'square-skirts' of 'rechthoekige zweetbladen' te lang of te hoekig zodat ze de achterhand van het paard hinderen in de beweging.
  • Bij een paard met korte rug heeft niet alleen de zogenoemde “gemeten” lengte van je zadel een belang, maar ook de “contactlengte” van je zadel. De contactlengte van een zadel is de lengte waarmee hij, onderaan, effectief aansluit aan de paardenrug. Kortgebouwde paarden hebben dikwijls een eerder diepe rug. In dat geval is een zeer nauwkeurige bepaling van de zogenoemde “rock” die je zadel nodig heeft belangrijk. Dit geeft dan dikwijls als resultaat dat een zadel met een bepaalde “gemeten” lengte toch slechts voor een korter stuk aansluit aan de paardenrug en dus een kortere “contactlengte” heeft.

 

Jarenlange ervaring

Rond het jaar 1980 kreeg Paardenwinkel Hopa Sport de eerste vragen naar westernzadels.

Omdat er bij de gebruikelijke leveranciers in die tijd geen aanbod was voor de betere westernzadels werd al snel besloten om dit soort zadels en toebehoren zelf te importeren uit de USA van de firma's Simco en Longhorn.

In de negentiger jaren volgde Jean-Paul cursussen en seminars in Duitsland, o.a. bij Continental Saddlery waar hij leerde hoe je een westernzadel kan opbouwen een aanpassen. Hij leerde er de kneepjes van het vak van echte ervaringsdeskundigen. Onder andere zadelbouwers uit de USA kwamen er uitgebreid vertellen over zadelbouwtechnieken.

De zadelbouwfirma Steele Saddle Trees bundelt sinds 1848 de ervaring van generaties zadelbomen bouwen. Zadelbomenbouwer Eddy Steele was tijdens de cursusdagen bij Continental Saddlery meermaals aanwezig en tijdens de seminars werden ook dierenartsen en paardenostheopaten uitgenodigd die een beter inzicht konden bieden in de opbouw en correcte ligging van een zadel.

Zo werden ook door Dr. Rittmann, dierenarts, otheopaat en hoefsmid, zeer uitvoerige uiteenzettingen gegeven.

Omdat de zadelbomen van westernzadels van uitermate groot belang zijn voor een goede pasvorm legde Hopa Sport contact met de Duitse firma, Deuber & Partner.

Deuber & Partner beschikt in Amerika over een volledige productie in eigen beheer van zowel hun houten zadelbomen als vakkundig gebouwde westernzadels op deze zadelbomen.

De zadelbomen, in een ruim gamma pasvormen,  kunnen verwerkt worden in bijna alle zadelmodellen en dat biedt heel wat mogelijkheden.

Op die manier kan iedere klant, tijdens een zadelpasservice voor westernzadels aan de stal, van een passend westernzadel voorzien worden zonder dat hij moet inboeten aan comfort en kan hij met een zadel rijden waarvan ook het uiterlijk hem aanstaat.

 

Maak uw zadelpasafspraak

Bel ons 015 24 64 09

 

De zadelbouwers van AK-Saddlery bouwen in Duitsland westernzadels op basis van een AK-Flex-zadelboom.

Omdat AK-Saddlery zowel de bouw van de AK-Flex-zadelboom als de integrale verdere bouw van een zeer ruim gamma westernzadelmodellen volledig in Duitsland uitvoert bieden ze extreem ruime mogelijkheden.

De AK-Flex-zadelboom bestaat uit een massief houten vork en cantle en een foundation, die uit een polymeer bestaat.

Deze foundation is op zich leverbaar in meerdere breedten, afhankelijk van de maat die nodig is voor het betreffende paard.  In functie van enerzijds de vorm van de paarderug en anderzijds de wensen die de ruiter heeft als zittingkomfort wordt op de foundation de geschikte vork en cantle gemonteerd.

Via een specifiek door AK-Saddlery uitgedokterde techniek heeft de zadelbouwer de mogelijkheid de zogenoemde rock van de foundation aan de passen aan de rug van het paard.

Om een zadelboom voor een AK-Saddlery westernzadel nauwkeurig passend te kunnen bouwen voor uw paard maakt Jean-Paul tijdens een zadelpasafspraak voor westernzadels aan de stal een pasvorm door middel van een zogenoemde “gitter”, een vrij vlot plooibaar metalen geheel dat letterlijk op de paarderug geplooid wordt in de vorm van de rug.

Deze “namaak” van de rug van uw paard wordt effectief aan AK-Saddlery bezorgd.

Samen met een aantal foto’s die gemaakt worden wanneer deze “gitter” op uw paard ligt kan AK-Saddlery dan het voor uw paard gewenste zadel bouwen in het door U gekozen zadelmodel, verder volgens uw specifieke wensen afgewerkt.

 

De cursussen en seminars die Jean-Paul van Paardenwinkel Hopa Sport werden uiteraard allemaal schriftelijk bevestigd en dit met de documenten die hieronder gemeld worden.

 

     

  

   


Maak uw zadelpasafspraak