Goed ge-equi-peerd de weg op

Niet alleen tijdens de donkere herfst- en wintermaanden is het belangrijk extra voorzorgen te nemen zodat andere weggebruikers u en uw paard goed zien wanneer u op openbare plaatsen wandelt. De invallende schemering, onverwachte donkere wolken, een bladerdek dat een bospad in duisternis hult of oprukkende mist kunnen ervoor zorgen dat u en uw paard onzichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Zet u en uw paard dus in de schijnwerpers met behulp van reflecterende, fluorescerende of lichtgevende accessoires.

Andere weggebruikers verwachten niet altijd een paard op de weg en durven dan ook al eens schrikken als ze u te laat zien. Bovendien kunnen ze bij een laattijdig opmerken niet optimaal rekening houden met uw paard. Ze kunnen niet op tijd vertragen of afstand houden en kunnen ook niet vermijden dat uw paard opschrikt. Er zijn tal van fluorescerende, lichtgevende en/of reflecterende accessoires op de markt die ervoor zorgen dat u en uw paard opvalt bij andere weggebruikers. Denk maar aan fluorescerende strips die rond de benen van het paard en/of de ruiter aangebracht kunnen worden, een helmlamp of -hoes, LED-lampjes, veiligheidshesjes, uitrijdekens met reflecterende strips, ...

Enkele tips:

  • Vermijd rijden in het donker
  • Kies voor goed verlichte wegen
  • Draag reflecterend materiaal op de hoogte van de autolichten, zo kaatsen ze het licht het felst terug. Of plaats je fluorescerend materiaal daar waar het zich normaal bij een fiets bevindt, automobilisten zijn dan extra alert omdat ze vaker fietsers tegenkomen in het verkeer.
  • Schemert het? Dan is lichte kledij de beste keuze, die is het meest opvallend voor een automobilist.
  • Draag reflecterend materiaal als je wil dat een aanrijdende automobilist nog voldoende tijd heeft om te stoppen.
  • Het is niet omdat jij een andere weggebruiker gezien hebt dat zij jou ook gezien hebben.
  • Houd je aan de verkeersregels en probeer geen onverwachte manoeuvres uit de voeren.