Soigneer die hoeven

Het oude gezegde 'no foot, no horse' zet het belang van een goede hoefverzorging bij paarden in de kijker. Ondanks hun grootte en kracht zijn paarden fragiele dieren die een goede verzorging vereisen. Vier dunne benen en smalle hoeven moeten heel wat gewicht torsen en daarom houd je die hoeven maar beter in topconditie. Onverzorgde hoeven kunnen immers gevaarlijk zijn en leiden tot een verminderd comfort, pijn, vervorming en soms zelfs kreupelheid.

Dagelijkse verzorging
Beweging is een belangrijke factor om de hoeven van een paard gezond te houden en ook een schone, droge ondergrond om op te staan is van belang. Een natte weide is uiteraard geen probleem, dat is zelfs goed voor de veerkracht van de hoeven, maar wanneer paarden te lang stilstaan in water of in een vieze stal dan kan het vuil zich beginnen ophopen en ook beginnen rotten. Als paardeneigenaar of -verzorger kan je best regelmatig de binnenkant van de hoeven controleren en het vuil wegkrabben.

Bekappen & beslaan
Elke 6 tot 10 weken moeten de hoeven ook bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Anders blijven de hoeven gewoon doorgroeien en en dat kan barsten, pijn, kreupelheid of een verkeerde stand veroorzaken. Hoefbeslag is zeker nodig als uw paard een afwijkende hoefas heeft of sportprestaties moet leveren, anders hoeft een paard niet beslaan te worden.

Hoefsmid
Als je je laat bijstaan door een goede hoefsmid kan deze er mee op toezien waar het paard nood aan heeft. Recreatie- of weidepaarden moeten vaak alleen bekapt worden, sportpaarden vereisen vaak hoefijzers vooraan of aan alle voeten. Dieren met standproblemen hebben dan weer meer verzorging en een aangepast beslag nodig en ook veulentjes kunnen maar beter vroeg genoeg opgevolgd worden. Algemeen geldt: beter een te vroege afspraak dan een langdurige herstelperiode om de hoeven weer op punt te krijgen.