Zadelpasservice op uw paard
U bent hier: Home > Nieuws > Hoe hoort een zadel op je paard te liggen?

Hoe hoort een zadel op je paard te liggen?

Een zadel moet passen op de paardenrug, dat lijkt logisch maar toch zou je er versteld van staan hoeveel zadels niet optimaal aan het paard zijn aangepast.

Dat kan op termijn voor problemen zorgen.

Houd daarom alvast rekening met onderstaande tips en informeer je grondig bij de aankoop van een nieuw zadel. Zo genieten zowel jij als je paard van uren rijplezier!

 1. Een zadel moet achter de schouders van je paard liggen. Terwijl je paard beweegt komen de schouders achteruit en op dat ogenblik mag de vorm van de boom van het zadel je paard niet hinderen.
 2. Bovenop de schoft dient er onder het zadel een ruimte te zijn waar je minstens de dikte van een tot twee vingers kan steken terwijl je paard beweegt.
 3. Opgepast wanneer je dit zou willen uittesten want als het zadel niet optimaal ligt, zou je je vingers wel eens kunnen knellen.
 4. De kussens van een zadel moeten over de volledige breedt contact maken met de paardenrug.
 5. Daarom is het belangrijk dat de kussens op een nauwgezette manier gevuld worden.
 6. Wanneer de kussens bijvoorbeeld te dik gevuld zijn, creëer je een boleffect waardoor het zadel niet meer over de grootste oppervlakte contact maakt met de rug maar een 'lijnbelasting' onstaat. Dat mag uiteraard niet de bedoeling zijn.
 7. Tijdens het rijden moet de ruggenwervel van een paard volledig vrij zijn.
 8. Ook het zogenoemde wervelkanaal vaneen zadel moet dus de nodige breedte hebben over de volledige lengte van het zadel.
 9. Tenslotte is het ook belangrijk dat het zadel op de juist plaats en in balans ligt.
 10. Voor de meeste dressuur - en veelzijdigheidszadels wil dat zeggen dat het zadel aan de bovenkant een inch of een duim lager moet liggen dan achteraan. In dat geval zal het diepste punt van de zitting in het midden gelegen zijn.
 11. Ligt een zadel vooraan of achteraan te hoog of te laag dan zal je als ruiter niet meer in evenwicht zitten.